Vinens Hus Historie

Vinens Hus er indrettet i et gammelt ildebrandshus fra 1730, som ligger i Magstræde i hjertet af Københavns middelalderkvarter. Magstræde kommer ind i Københavns historie i 1500-tallet, hvor de første bygninger opføres. Mag betyder lokum, og oprindeligt lå byens offentlige lokummer her. Det var praktisk, fordi gaden lå ud til vandet - parallelgaden hedder stadig "Stranden". Siden blev gaden kendt og berømt som bryggerigade. Her startede De Forenede Bryggerier, i dag mere kendt som Carlsberg. TV serien "Bryggeren" gav et godt indtryk af Magstræde på den tid.

I 1728 hærgede den 1. store brand, hvor næsten hele kvarteret nedbrændte. 2 år senere blev Magstræde 7 genopført. Man anvendte genbrugstømmer, hvilket kan ses i kælderen, hvor flere loftsbjælker har brandmærker efter kanon- og musketerkugler. Huset blev opført i den typiske ildebrandsstil: højt, smalt og med smukke, glade farver på facaden.

I 1795 raserede den 2. store brand, som imidlertid ikke ramte dette kvarter så hårdt. Huse, som er genopført efter denne brand kendes blandt andet på, at "hjørnerne er skåret af", for at brandbilerne lettere kunne komme omkring hjørnerne. Efter 200 år som bryggerigade havde Magstræde svært ved at finde en respektabel identitet. I begyndelsen af det forrige århundrede var området mellem Kgs. Nytorv og Magstræde spækket med værtshuse og bordeller.

Der var stor social forskel mellem pigerne fra kvarter til kvarter. I Magstræde holdt mellemklassepigerne til, d.v.s. ikke de helt unge, men heller ikke de billigste, som kostede 2 mark i datidens penge, lig med 66 øre eller hvad 6 glas øl kostede. Pigerne i Magstræde 7 havde lidet flatterende øgenavne som "Fnat Ebba" og "Bisse Ruth".

Ved udgangsdøren sidder stadigt et stort spejl med nøgne basunengle malet i medaljonen som et vidne om den tid, hvor herrerne havde behov for at rette på tøjet, før de forlod huset.